Pár slov o mě

Jsem maminka malého ďáblíka Michálka a objevila jsem v sobě skrytou vášeň - čtení :)
Tento blog je o mém životě na mateřské a knihách.




Jsem i na facebooku: Čtení mezi plenkami

pátek 24. března 2017

Neil Cross - Pohřeb



     Je rok 1993 a Nathan žije ve sdíleném podnájmu na Maple Road. Jeho spolubydlící se jmenuje Pete. Jednoho dne Petea navštíví podivný chlápek jménem Bob, který pracuje na nějakém výzkumu spojeném s duchy. Přišel za Petem, aby se ho zeptal na jeho mrtvého bratra Davida. Bob se seznámí s Nathanem - ten si z něj utahuje, protože otázka duchů je pro něj absurdní.

     O čtyři a půl roku později se Nathan s Bobem opět setkají. Koná se večírek Marka Derbyshirea, který je toho času Nathanovým zaměstnavatelem. Když na sebe Nathan a Bob narazí, odejdou spolu do jednoho z pokojů ve velkém domě hostitele a dají si trochu koksu. Povídají si o životě, jak se jim vede, taky o duchách a Bob vytvoří falešnou spiritistickou desku. Nathan má pocit, že jej chce Bob vystrašit, naštve ho to, zvedne se a odchází z večírku na čerstvý vzduch. 

     Narazí na hezkou, mladou holku jménem Elise. Povídají si a vlivem koksu a alkoholu je přepadne velký chtíč. Kolem nich projíždí Bob ve svém autě, vyruší je a nabídne jim, aby nasedli k němu do auta. Když to udělají, Elise Boba navede do jedné tajné uličky v Sutton Down. Tam si s ní užijou oba - nejdříve Nathan, potom Bob. Při styku s Bobem se však stane tragédie. Mladá dívka zemře. Obou mužů se zmocní panika a pohřbí ji do země tváří dolů. Domluví se, že o tom nikde nebudou mluvit a už se nikdy nesetkají.

     Elise se pohřešuje, je v každých novinách, v televizi, všude. Ale nikdo nenachází ani jedinou stopu, která by vedla k tomu, kde je a jestli je naživu nebo ne. Nathana pronásledují noční můry. Nemůže spát při zhasnutém světle a s odkrytými zrcadly. Chce koupit nový dům a tak kontaktuje realitní makléřku Holly, která je sestrou mrtvé Elise. Časem se do sebe zamilují a nakonec se vezmou.

     Konečně Nathan žije takřka pohodový život,dokud se 10 let po nehodě u jeho dveří neobjeví Bob. Oznámí Nathanovi, že se chystá stavba domů v místě, kde pohřbili Elise a tak vše začne nanovo... Nathanovi se vrací noční můry a není ve své kůži. 



     Najde policie tělo Elise dříve, než se Nathan a Bob rozhodnou něco podniknout? Dozví se Holly pravdu o tom, kdo vlastně je její manžel? Budou životy Nathana a Holly, Hollyiných rodičů a Boba někdy zase jako dřív?



    Skvělá kniha! Kdybych neměla malé dítě, neodtrhnu se od ní a přečtu ji jedním dechem. Skvěle napsaná, velmi čtivá. Místy mě až mrazilo. Ke knize mám jedinou výtku - že skončila. Jakmile budu mít možnost setkat se s dalšími díly Neila Crosse, nezaváhám a ráda si přečtu jeho knihy. 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství MOBA.

     

4 komentáře:

  1. Zaujala me v nabidce Moby, ale nakonec jsem vybrala jinou. A ted toho docela lituju. Vypada skvele!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte proč litovat,ona totiž JE skvělá ☺

      Vymazat