Pár slov o mě

Jsem maminka malého ďáblíka Michálka a objevila jsem v sobě skrytou vášeň - čtení :)
Tento blog je o mém životě na mateřské a knihách.




Jsem i na facebooku: Čtení mezi plenkami

středa 15. února 2017

Virginia C. Andrewsová - Svítání

 


     Čtrnáctiletá dívka, Dawn, žije poněkud stresující život. Každou chvíli se se svým otcem, matkou a bratrem Jimmym stěhuje na jiné místo, je chudá, ale i přes to všechno je šťastná. Má milující rodinu a i když se musí se všemi mačkat v bytech o dvou, maximálně třech místnostech, nemůže si dopřát pořádné jídlo a neustále se musí seznamovat s novými spolužáky ve školách, je svým způsobem spokojená. 

     Naposledy se Dawn s rodinou přestěhuje do Richmondu, kde Dawnin otec, Ormand Longchamp, získá práci v místní soukromé škole - Emerson Peabody - jako údržbář. Díky tomuto pracovnímu místu mohou jeho děti na této škole studovat bez toho, aniž by platily školné. 

     Dawnina matka, Sally Jean, otěhotní a za několik měsíců porodí dceru Fern. Vzhledem k Longchampovic finanční situaci to není zrovna žádoucí, ale všichni malou Fern milují a starají se o ní s veškerou péčí a láskou.

     Dawn si v nové škole vede moc dobře, co se týče prospěchu. Kamarádů moc nemá, jen Louise, která je lehce ovlivnitelná ostatními a Philipa Cutlera, který je bratrem Clary Sue Cutlerové. Ta vyvádí Dawn různé naschvály, nemá ji ráda, protože zjevně nepatří mezi bohaté. Philip a Dawn se sblíží, zamilují se do sebe, ale není jim přáno. Ani lidmi okolo a nakonec ani osudem.
  
     Na Emerson Peabody se koná nějaký školní koncert, kde Dawn získala sólo ve zpěvu a tak to vypadá, že se blýská ne lepší časy - plní se jí sen stát se zpěvačkou. Před koncertem však její matku odvezou do nemocnice - je vážně nemocná a nedaří se jí uzdravit. Po Dawnině skvělém výkonu na jevišti se stane něco strašného. Její matka podlehne své nemoci a zemře.

     Když se Jimmy, Dawn a jejich otec vrátí domů, nedlouho po tom někdo buší na dveře. Je to policie a v tom okamžiku se všem převrátí život naruby. Přichází spoustu neskutečných zjištění. 

"A pak už nic nebylo jako dřív..."




Knihu jsem doslova zhltala! Vtáhla mě do děje a nepustila, dokud jsem ji nedočetla. Do příběhu jsem se vžila, soucítila jsem s hlavní hrdinkou. Bylo mi jí líto a zároveň jsem obdivovala, jak se dokázala se vším, co ji potkalo, poprat. Místy mi ukápla slza, radostí i smutkem. A to, jak se děj zamotal a vyvrcholil, jsem nečekala. Mrzí mě, že kniha skončila a budu ji mít ještě nějakou dobu v živé paměti. Dlouho mě knížka neoslovila tak, jako tato a můžu ji všem čtenářům vřele doporučit!

Bylo to mé první setkání se spisovatelkou a rozhodně ne poslední. Vydala spoustu pentalogií a já se těším, až si přečtu další z jejích knih.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství MOBA.

Žádné komentáře:

Okomentovat